Ovaj vebsajt čuva “kolačiće” u Vašem pretraživaču da bi poboljšao Vaše iskustvo. Za više informacija o “kolačićima”, na koji način se koriste, kao i o zaštiti privatnosti, pogledajte našu stranicu sa informacijama o kolačićima.
Možete pogledati informacije o “kolačićima” bilo kada putem linka na dnu svake strane.

Pivopedija

Umetnost točenog piva

Prava je magija gledati kako se isped tebe toči pivo iz točilice. Prizor pene koja se polako formira, dok se sitni mehurući stvaraju ispod predstavlja hipnotišući čin i pravi ples u čaši. Ovo je najbolji način da se doživi pivo!

Da bi jedan pab bio siguran da služi točeno pivo na najbolji mogući način, potrebno je da sledi određena osnovna pravila. Pre svega, potrebno je da se bure, pre nego što dođe do paba, čuva u podrumu na temperaturi od 11 do 13 °C. Jedan dan nakon dostave, bure dostiže pravu temperaturu i pivo je spremno da se služi. Pivo koje se toči iz  toplog bureta je penasto, tako da je veoma važno da se bure ohladi. U pabu, crevo koje povezuje slavinu sa buretom treba čistiti najmanje jednom nedeljno, ako ne i svaki dan. U suprotnom, pivo može da poprimi neprijatan ukus. Zamislite na šta bi ličila mešavina ustajalog piva iz creva sa svežim pivom iz bureta…
Takođe, nikako ne treba zanemariti ni čaše. Naravno, čaša mora da bude čista, i obavezno bez sapuna ili masnoće na njoj, jer oni mogu uništiti penu u čaši.
Pre točenja piva iz točilice, dobra je ideja malo isprati čašu hladnom vodom, a zatim sipati pivo. Izbegavajte mat staklo i slične stvari. Kod piva je veoma bitno na kojoj se temperaturi služi.
Poslednji čin kod točenog piva je sam postupak točenja. U početku se pivo sipa pod uglom od 45 stepeni, a zatim čašu treba postepeno naginjati uspravno jer ovakav način sipanja piva stvara odgovarajuću penu. Slavina nikada ne sme dodirivati pivo ili čašu i trebalo bi da bude potpuno otvorena tokom sipanja.
Kada se ovi koraci prate, obezbeđuje se da se pivo služi na nivou koji je pivar koji ga je proizveo imao na umu. Točeno pivo ima posebno mesto u pivskoj kulturi Češke. Ovo je zemlja gde je točilac piva jednako važan koliko i pivar. Filozofija je sledeća: pivar stvara pivo, a točilac piva zatvara ceo krug. Kada je točilac piva siguran da je poslužio pivo na najbolji mogući način, on omogućava potrošaču najbolje uživanje u ispijanju piva. U isto vreme se i pivar nagrađuje za svoj trud.