Ovaj vebsajt čuva “kolačiće” u Vašem pretraživaču da bi poboljšao Vaše iskustvo. Za više informacija o “kolačićima”, na koji način se koriste, kao i o zaštiti privatnosti, pogledajte našu stranicu sa informacijama o kolačićima.
Možete pogledati informacije o “kolačićima” bilo kada putem linka na dnu svake strane.
Pravi sastojci 1

Pivopedija

Pravi sastojci

Biramo prave sastojke

Dan planete Zemlje pravo je vreme da na trenutak zastanemo i divimo se snazi Majke prirode. Za pivo ništa nije bitnije od prirodnih sastojaka koji se koriste tokom vrenja. Kao što je slučaj sa svim prirodnim sastojcima, podložni su promenama, godinu za godinom, žetvom za žetvom. Ekstremni vremenski uslovi mogu uticati na čitave žetve ječma.  Ista vrsta hmelja može se razlikovati godinu za godinom i zavisiti od mnogih okolnosti. Hmelj je naročito podložan različitim bolestima. Jeziva imena poput Verticilium-a i Peronospore, poljoprivrednicima često ne daju noću mira. Čak i plemenite vrste hmelja poput češkog Saaz-a, u zavisnosti od predela u kom se uzgajaju, mogu podleći nekim bolestima. Poljoprivredni univerziteti širom sveta osmišljavaju nove varijatete hmelja, da bi stvorili nove ukuse i arome, ali i da bi ih napravili otpornijim na bolesti. Tokom takvih istraživanja stvoreni su razne vrste hmelja, poput Nelson Sauvin, odličnog aromatičnog hmelja sa Novog Zelanda, izvorno stvorenog da bi se odbranili od bolesti truljenja korena. Od svih pivskih sastojaka, voda i kvasac najmanje su podložni prirodnim uslovima. Danas se voda lako može tretirati raznim elementima da bi se dobio odgovarajući profil, dok se o kvascu uglavnom brine unutar pivare. 

Odabir pravih sastojaka od izuzetne je važnosti u pivarstvu. Da biste izabrali one prave, morate da shvatite kako svaki od sastojaka utiče na pivo. Za ovo je potrebno dosta znanja i vežbe. Da bi vaše nepce što bolje razumelo i shvatilo određene arome i ukuse, ono mora da bude istrenirano i iskusno. Mirisanje svežeg hmelja, pravljenje čaja od hmelja ili isprobavanje slada su sve različiti načini testiranja sastojaka. Neki pivari čak naprave male količine piva koristeći samo po jednu vrstu slada i hmelja (SMASH piva), da bi što bolje otkrili različite ukuse i arome određenih varijeteta hmelja i slada. 
Kada shvatimo šta želimo da uradimo sa našim pivom, možemo da izađemo i prosudimo da li su sastojci dovoljno dobri za vrhunski kvalitet piva. Upravo ovo je razlog zašto su naši pivari u kontaktu sa dostavljačima slada i hmelja, da bi bili sigurni da će najbolji sastojci useva naći put do naše pivare. 
Najvažniji deo pivarstva dešava se mnogo pre nego što se prvi kotao očisti i zagreje. Odabir pravih sastojaka je jedan od ključnih koraka u procesu proizvodnje. Na našu žalost, to se retko dešava u pivarstvu.

Pravi sastojci