Ovaj vebsajt čuva “kolačiće” u Vašem pretraživaču da bi poboljšao Vaše iskustvo. Za više informacija o “kolačićima”, na koji način se koriste, kao i o zaštiti privatnosti, pogledajte našu stranicu sa informacijama o kolačićima.
Možete pogledati informacije o “kolačićima” bilo kada putem linka na dnu svake strane.

Pivopedija

Čaše za pivo

Nekoliko prijatelja ti navraća večeras, a da bi druženje bilo uspešno,  spremićeš grickalice i izvaditi Staropramen iz frižidera.  A koje čaše ćeš pripremiti za pivo?

Tokom istorije, pivo se točilo u razne posude: u drvene čaše, u zemljane posude, čak i u predmete koje bismo najlakše mogli opisati kao kožne vrećice. Samo pivo je bilo uglavnom tamno zbog tehničkih aspekata sušenja slada, tako da je boja piva bila predvidiva.

U 19. veku se način sušenja promenio, te je boja piva postala lepša. Pivo je postalo zlatno i samim tim mnogo lepše za gledanje. U isto vreme proizvodnja staklenih čaša postala lakša i ETO - čaše za pivo su postale BITNA stvar!

Uz napredak u proizvodnji stakla, staklari i pivari su počeli da istražuju koji oblik čaša najbolje ide uz koju vrstu piva. Pojedini oblici čaša su samo za pokazivanje, ali većina njih ima funkcionalnu vrednost. Verovatno najpoznatiji oblik pivske čaše je takozvana Weizen čaša, tačnije, čaša za pšenično pivo. Ova visoka, vitka čaša sa širokim otvorom, omogućava pivu da savršeno pokaže svoju najveću osobinu- bogatu penu.

Što se tiče Staropramena, i sličnih lagerskih piva, izbor pivskih čaša je veoma raznolik. Može se ići sa klasičnom pilsner čašom koja izgleda kao truba koja stoji uspravno, i time omogućava da pena bude netaknuta dok se jasno ističe zlatna boja piva i karbonizacijski mehurići. Drugi omiljeni izbor za lagerska piva je velika šolja. Iako se često ima osećaj da se umesto pivske čaše podiže oružje u nekoj srednjovekovnoj borbi, ove šolje su savršene za sipanje velike količine piva praćene zvučnim kucanjem među prijateljima.

U poslednje vreme, industrija stakla nudi veliki izbor pivskih čaša. Ovo omogućava ljubiteljima piva ne samo da pronađu pivsku čašu  koja odgovara njihovom omiljenom stilu, već i da nađu nešto što im je potpuno lepo. Zahvaljujući staklarima širom sveta, sada omiljeni čudesni napitak možemo da pijemo u staklenim čašama! 

Živeli!