Ovaj vebsajt čuva “kolačiće” u Vašem pretraživaču da bi poboljšao Vaše iskustvo. Za više informacija o “kolačićima”, na koji način se koriste, kao i o zaštiti privatnosti, pogledajte našu stranicu sa informacijama o kolačićima.
Možete pogledati informacije o “kolačićima” bilo kada putem linka na dnu svake strane.
Na početku

Na početku

Češka pivska renesansa je razdoblje koje je, uz štošta drugog, donijelo i ozbiljno povećanje popularnosti češkog piva. U drugoj polovini 19. vijeka, broj stanovnika grada Praga se povećao, izgrađena su brojna industrijska postrojenja pa kapaciteti postojećih pivara jednostavno više nijesu bili dovoljni.

Prvo PIVO
Prvo PIVO
Prvo PIVO
Prvo PIVO

Prvo PIVO

U to su vrijeme Jan Kohout i Vilém Pick došli na ideju da pokrenu pivaru kako bi zadovoljili rastuću tražnju za pivom. Čvrsto su vjerovali da mogu da naprave pivo koje će biti bolje od piva koje se služilo u to vrijeme.

Prva pivara
Prva pivara

Prva pivara

Formiranje korporacije započelo je osnivačkom skupštinom održanom 6. Septembra 1869. Do 23. oktobra građevinski planovi koje je izradio Gustav Nobacek već su bili dovršeni i gradnja prvog kompleksa zgrada pivare počela je na terenu poznatim pod nazivom "jama", površine od 18 000 m2

Novi recept – Granat

Novi recept – Granat

Novi recept – Granat

Michael Trnka je osmislio novi recept za prvo polutamno pivo, Granát. Tokom 28 godina, koje je proveo kao glavni čovjek u pivari, Trnka je povećao proizvodnju za deset puta i to na više od pola miliona hektolitara piva.

Najveća Pivara
Najveća Pivara

Najveća Pivara

Velika modernizacija sprovedena je u periodu od 1933. do 1937. godine, a sproveo ju je glavni majstor pivar Josef Paspa. Prošireni su i izgrađeni novi pogoni za proizvodnju piva, kotlarnica sa kontrolnom sobom i prostorija za fermentaciju sa rashladnim uređajima dok su velike drvene bačve zamijenjene modernim čeličnim tankovima. Zahvaljujući volumenu proizvodnje od 800.000 hektolitara, ta je pivara postala najveća pivara u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Izvoz
Izvoz

Izvoz

Godine 1953. započela je proizvodnja Staropramen piva za izvoz. Distribucija je prvo krenula u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj, a potom i u SAD. Popularnost piva je rasla, a tako i proizvodnja, koja je 1960. godine premašila važnu prekretnicu od 1.000.000 hl.

Pakovanje

Pakovanje

Pakovanje

Godine 1992., Staropramen je prvo pivo koje je promijenilo svoju ambalažu za točeno pivo na današnje moderne buriće. Isto tako bilo je i prvo pivo koje je 2006. prestalo da koristi jedinstvene NRW boce. Što se tiče ambalaže, u narednim godinama, Staropramen je obogatio češko tržište s prvim multipakovima piva i samorashađujućim burićima.

Staropramen u svetu
0
zemalja

Staropramen u svetu

Kvalitet piva ocjenjuje se u više od 38 zemalja širom svijeta, a pivara samouvjereno ide prema budućnosti, gradeći sopstveni put ka savršenom pivu kombinujući tradiciju, moderne tehnologije i inovacije.