Ovaj vebsajt čuva “kolačiće” u Vašem pretraživaču da bi poboljšao Vaše iskustvo. Za više informacija o “kolačićima”, na koji način se koriste, kao i o zaštiti privatnosti, pogledajte našu stranicu sa informacijama o kolačićima.
Možete pogledati informacije o “kolačićima” bilo kada putem linka na dnu svake strane.

Pivopedija

Umjetnost točenog piva

Prava je magija gledati kako se isped tebe toči pivo iz točilice. Prizor pjene koja se polako formira, dok se sitni mjehurući stvaraju ispod predstavlja hipnotišući čin i pravi ples u čaši. Ovo je najbolji način da se doživi pivo!

Da bi jedan pab bio siguran da služi točeno pivo na najbolji mogući način, potrebno je da slijedi određena osnovna pravila. Prije svega, potrebno je da se bure, prije nego što dođe do paba, čuva u podrumu na temperaturi od 11 do 13 °C. Jedan dan nakon dostave, bure dostiže pravu temperaturu i pivo je spremno da se služi. Pivo koje se toči iz  toplog bureta je pjenasto, tako da je veoma važno da se bure ohladi. U pabu, crijevo koje povjezuje slavinu sa buretom treba čistiti najmanje jednom nedeljno, ako ne i svaki dan. U suprotnom, pivo može da poprimi neprijatan ukus. Zamislite na šta bi ličila mješavina ustajalog piva iz crijeva sa svježim pivom iz bureta…
Takođe, nikako ne treba zanemariti ni čaše. Naravno, čaša mora da bude čista, i obavezno bez sapuna ili masnoće na njoj, jer oni mogu uništiti pjenu u čaši.
Prije točenja piva iz točilice, dobra je ideja malo isprati čašu hladnom vodom, a zatim sipati pivo. Izbjegavajte mat staklo i slične stvari. Kod piva je veoma bitno na kojoj se temperaturi služi.
Poslednji čin kod točenog piva je sam postupak točenja. U početku se pivo sipa pod uglom od 45 stepeni, a zatim čašu treba postepeno naginjati uspravno jer ovakav način sipanja piva stvara odgovarajuću pjenu. Slavina nikada ne smije dodirivati pivo ili čašu i trebalo bi da bude potpuno otvorena tokom sipanja.
Kada se ovi koraci prate, obezbjeđuje se da se pivo služi na nivou koji je pivar koji ga je proizveo imao na umu. Točeno pivo ima posebno mjesto u pivskoj kulturi Češke. Ovo je zemlja gdje je točilac piva jednako važan koliko i pivar. Filozofija je sledeća: pivar stvara pivo, a točilac piva zatvara cijeli krug. Kada je točilac piva siguran da je poslužio pivo na najbolji mogući način, on omogućava potrošaču najbolje uživanje u ispijanju piva. U isto vrijeme se i pivar nagrađuje za svoj trud.